December 7-én, csütörtökön 13:00 órakor a Kölcsönző, a Kutatóterem, valamint a kisebb olvasói terek rendezvény miatt bezárnak. Tanulási lehetőséget 13:00 és 22:00 óra között a Nagyolvasóban és a földszinti Oktatóteremben biztosítunk.

Open Access és a szerzői jogok

A nyílt hozzáférés nem sérti a szerzői jogokat, a cikkek ilyen formában történő megjelenése legális.

A kutatási eredmények jogtulajdonosai a szerzők (vagy intézményeik). A jogtulajdonosokat a kiadók gyakran arra kérik, hogy ruházzák át ezeket a jogokat a kiadóra, így a kiadó meghatározza a nyílt hozzáférés biztosításának feltételeit. Az OpenAIRE kezdeményezés arra ösztönzi a kutatókat, hogy válasszanak olyan kiadókat, amelyek megengedik számukra a szerzői jogok megőrzését. Ideális esetben a kiadók nyílt licenszet alkalmaznak a műre, így a hozzáférési és újrafelhasználási jogokat minden végfelhasználó számára egyértelműen meghatározzák. Erre a célra a legalkalmasabb a Creative Commons (például a CC BY 4.0 a publikációkhoz és a CC0 az adatokhoz) vagy a GNU (a szoftverekhez és a kódokhoz) licenszek.

Az open access publikációkra vonatkozó szerzőségi és felhasználási jogokat a Creative Commons (CC) licenszek fejezik ki és biztosítják. A nyílt hozzáférésű megjelenés választásakor minden kiadó megadja, hogy mely licenszekből lehet választani. A legjobb licensz kiválasztásához a Licensz választó oldalt javasoljuk

Illusztráció szerzője, forrása: