Zöld open access út

Ezt a publikálási módot önarchiválásnak is szokták nevezni. Lényege, hogy az egyébként előfizetéses folyóiratban megjelent cikk valamely nem végleges verzióját (pre-print, post-print) a szerző elhelyezheti a weblapján vagy egy intézményi repozitóriumban, ahonnan bizonyos embargó periódus leteltével (pl. 0‒24 hónap), nyílt hozzáféréssel bárki elérheti.

Az ELTE publikációs repozitóriuma az EDIT.

Arany open access út

Az ilyen módon publikált cikkek azonnal és véglegesen, teljesen nyíltan, bárki számára hozzáférhetők, a kiadói verziók letölthetők, archiválhatók, megoszthatók. Ebben az esetben a kiadók általában megjelenési költséget vagy Article Processing Charge (APC) díjat számolnak fel, amelyet vagy a szerzőnek vagy egy szponzornak kell megtérítenie.

Előfizetéses folyóirat

Azokat a folyóiratokat nevezzük előfizetéses folyóiratnak (subscription journals), amelyek mind nyomtatásban, mind online csak előfizetői díj megfizetése mellett olvashatók.

Hibrid folyóirat

Azokat a folyóiratokat nevezzük hibrid folyóiratnak (hybrid journal), amelyek alapvetően előfizetéses modellt követnek, de lehetőséget kínálnak arra is, hogy a szerző nyílt hozzáférésűvé tegye a cikkét a kiadó online felületén. A nyílt hozzáférés választása esetén a cikk a publikálás pillanatától ingyenesen olvasható és a licenszben meghatározott módon fel is használható. Ezért a kiadó megjelenési költséget számolhat fel (APC).

Gold open access folyóirat

Azokat a folyóiratokat nevezzük gold open access vagy teljesen nyílt folyóiratoknak (fully Open Access journal), amelyekben minden cikk gold open access úton jelenik meg. A cikk a publikálás pillanatától ingyenesen olvasható bárki számára, és a licenszben meghatározott módon felhasználható. A kiadó a cikk megjelenéséért költséget számolhat fel (APC).

Gyémánt/platina folyóirat

Azokat a folyóiratokat nevezzük gyémánt/platina folyóiratnak, amelyek gold open access vagy teljesen nyílt folyóiratok (fully Open Access journal) és nem számolnak fel megjelenési költséget a szerzőknek. A szerzők ingyenesen publikálhatnak ezekben a folyóiratokban. A DOAJ keresője segítségével több mint 11 ezer gyémánt folyóirat közül lehet választani tudományterületi vagy kiadói kritériumok beállítása alapján. Az ELTE OJS -t használó folyóiratai között is találhatók gyémánt folyóiratok.

Open access kiadók

Olyan kiadók, ahol minden folyóirat vagy könyv open access úton jelenik meg. Pl. MDPI, Plos.

Megjelenési költség, Article Processing Charge (APC)

A tudományos cikkek megjelenésének állandó költségei vannak. Ilyenek lehetnek a lektorálás, a tördelés, az online megjelenés költségei stb. Ezeket a költségeket az előfizetéses modellt követő kiadók az előfizetésből finanszírozzák. Az open access cikkek esetében a szerzőknek, vagy a szerzők helyett egy szponzornak kell megfizetni ezeket a költségeket. Ez az ún. Article Processing Charge (APC).

Tükör folyóirat

Olyan folyóiratok, amelyeket a kiadók a már létező hibrid folyóirataikkal azonos címmel indítanak gold open access elérhetőséggel. A címben egy X jelzi, hogy nem ugyanarról a folyóiratról van szó. A szerkesztőség és a lektorálási politika elvileg megegyezik a két folyóirat esetében.

A tükör folyóiratok új ISSN-t kapnak, új folyóiratként jelennek meg, vagyis nem kerülnek be automatikusan ugyanazokba a rangsorokba és adatbázisokba (pl.: SCImago Journal & Country Rank), amelyekben az eredeti folyóirat már szerepel.

Predátor kiadó

Léteznek olyan open access kiadó, amelyek kéretlenül keresik meg, illetve kérik fel publikálásra a szerzőket. Elsősorban az anyagi haszon érdekében működnek, azonban a valódi szakmaiságot, tudományosságot nélkülözik – ezeket nevezzük predátor kiadóknak.

A kiadványaikat tudományos publikációként teszik közzé, de a hozzájuk beérkezett cikkeket, tanulmányokat nem válogatják meg, nem végeznek szakmai bírálatot. Ha felmerül a gyanú, hogy predátor kiadóról van szó, érdemes inkább egy másik kiadót választani.

Read and Publish

A Read and Publish vagy más néven átmeneti megállapodások lényege, hogy egy szerződésen belül kezelik az előfizetési díjakat és a nyílt hozzáférésű tudományos közlemények (open access publikációk) közlési díjait (APC). Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) által kötött Read and Publish megállapodások esetében az előfizetés díja tartalmaz bizonyos, a szerződésben meghatározott számú open access megjelenést a teljes magyar konzorcium számára. Az adott adatbázisra előfizető intézmények levelezőszerzői a megjelenés sorrendjében jelentethetik meg a cikkeiket nyílt hozzáféréssel, amely  a szerzőknek már nem jelet anyagi ráfordítást. Az előfizető intézmények levelezőszerzői a kvóta kimerüléséig vehetik igénybe a lehetőséget.

Az ELTE-n előfizetett adatbázisokról, amelyekhez open access megjelenés is tartozik, az EKL weboldalán található további információ.

Illusztráció szerzője, forrása: