Állományunk egy része átmenetileg csak korlátozottan érhető el

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a raktárakban folyó tisztasági festés miatt 2024. február 14-étől várhatóan március 14-éig az alábbi folyóirat-állományrészek nem, vagy csak korlátozottan lesznek elérhetők:

 • P20425-20812;
 • P25590-26327;
 • P50000-50490;
 • P51000-51999;
 • P71000-71069;
 • P80000-80152;
 • P90002-90007;
 • P90010-90023;
 • P91000-91013.

A kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1% – A könyvtárért

A 2018-ban Magyar Örökség díjat és az Egyetemi Könyvtári Szolgálat részeként Minősített Könyvtár címet, 2020-ban pedig EFQM „Elkötelezettség a Kiválóságért” tanúsítványt elnyert ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár küldetésének érzi, hogy a hazai kutatásban, oktatásban résztvevőket hazai és külföldi szakirodalommal lássa el, és bekapcsolja a tudományos élet nemzetközi vérkeringésébe. Az információhoz való szabad hozzáférés biztosítása, kulturális értékeink megóvása, digitalizálása, valamint a modern technológiai eszközök beszerzése és a folyamatos szolgáltatásfejlesztés megvalósítása érdekében most Ön is tehet. Kérjük, adója 1%-ának felajánlásával támogassa az Egyetemi Könyvtárért Alapítványt!

A 2005-ben alapított Egyetemi Könyvtárért Alapítvány az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár technikai korszerűsítése, szolgáltatásainak bővítése és állományának védelme céljából jött létre. A könyvtárban őrzött több mint másfél millió dokumentumot felölelő, a nemzeti kulturális örökség részét képező muzeális állomány európai viszonylatban is jelentős, ezért közös felelősségünk ezeket az értékeket megőrizni a felnövekvő generáció számára.

Dr. Kiszl Péter kuratóriumi elnök vezetésével a közhasznú szervezet jelentős mértékben támogatja a könyvtár értékmentő tevékenységét. A megkülönbözetett figyelmet, állandó állagmegóvást igénylő gyűjtemény köteteinek restaurálása érdekében az alapítvány könyv-örökbefogadási programot indított el. Emellett hozzájárul az Egyetemi Könyvtár és Levéltár értékeit népszerűsítő és a könyvtárszakmai munkát prezentáló rendezvények szervezéséhez, a könyvtár ritkaságait és az egyetemi kulturális értékeket bemutató falinaptár, az Egyetemi Könyvtár Évkönyvei és a könyvtár kincseinek megismertetését szolgáló nyomtatványok megjelentetéséhez, valamint a szakmai munkát segítő vagy szolgáltatás-bővítést lehetővé tévő technikai eszközök beszerzéséhez.

Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatási lehetőségeiről itt olvashat bővebben.

 

Egyetemi Könyvtárért Alapítvány

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Tel: +36 1 411 6738

E-mail: alapitvany@lib.elte.hu

Adószám: 18121362-1-41

Számlaszám: 12010532-00120645-00100003

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár Konstantinápolyból érkezett középkori kódexei – Elérhető a könyvtár új naptára

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. évi naptára a magyar–török kulturális évad alkalmából a könyvtár muzeális kiadványainak néhány részletén keresztül az 1877. április végén Konstantinápolyból érkezett középkori kódexeit mutatja be.

A naptár lapjai gyűjteményünk és kulturális javaink sokszínűségéből nyújtanak ízelítőt tíz 13–15. századi kódexből válogatva. 1877 április végén egy vonat faládájában 35 kódex érkezett Budapestre Isztambulból, Bécsen keresztül. A kéziratok, melyeket az akkori tudományos vélemény szerint az oszmánok Buda elfoglalásakor vittek magukkal Mátyás király könyvtárából hadizsákmányként Konstantinápolyba, II. Abdülhamid szultán ajándékai voltak a magyar egyetemista ifjúságnak. Az ajándékozás közvetlen előzménye egy baráti gesztus volt. A gyengülő Oszmán Birodalommal szemben az Osztrák–Magyar Monarchia és az Orosz Birodalom fokozatosan közeledett egymáshoz, majd amikor az oroszok az oszmán területek újabb részét foglalták el, az utóbbiak mellett 1876 őszén szimpátiatüntetéseket tartottak Budapesten. A Királyi Tudományegyetem hallgatói díszkardot készíttettek és nyújtottak át az oszmán fővezérnek. Válaszként az Egyetemi Könyvtárba kerülő kódexek közül ma 14-et tartunk biztosan korvinának. Az azonosításukat nehezíti, hogy nem tudható, eredetileg melyik kéziratnak volt korvinakötése, mivel azokat Isztambulban zöld, piros vagy fehér bőr egyenkötésbe újrakötötték. Találunk köztük klasszikus történelmi és retorikai műveket éppúgy, mint keresztény filozófiával vagy középkori sebészettel foglalkozót; sőt, még olyan „kortárs” irodalmat is, mint Dante Isteni színjátéka. A naptár elektronikus változata itt tölthető le.

A reprezentatív falinaptár a Miniszterelnökség fejezetet irányító szerve alatt a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával jelent meg.

Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatási lehetőségeiről honlapunkon, könyv-örökbefogadási programunkról pedig itt talál bővebb információkat.

 

 

A kiadványt támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány

 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Karácsonyi nyitvatartás

Könyvtárunk 2023. december 23. és 2024. január 1. között zárva tart, 2024. január 2-ától ismét várja olvasóit.

Minden kedves olvasónknak boldog, áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Éjszaka a könyvtárban – A szorgalmi időszak végén és a vizsgaidőszakban 22.00 óráig várjuk a tanulni vágyókat!

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2023. december 4. és 2024. január 20. között a Nagyolvasó és az oktatóterem meghosszabbított nyitvatartásával, hétköznapokon és szombatonként 22.00 óráig várja olvasóit és a tanulni vágyókat. Oktatótermünkben a tanulás mellett ingyenes számítógép-használatra is lehetőséget biztosítunk.

Folyamatosan bővülő szolgáltatásainkkal az ELTE hallgatóinak hatékony és eredményes tanulási lehetőséget szeretnénk biztosítani az EHÖK támogatásával és a hallgatókkal együttműködve.

Hétköznapokon 20.00 és 22.00, szombatonként 18.00 és 22.00 óra között az alábbi szolgáltatások igénybevételére biztosítunk lehetőséget:

 • tanulási és olvasási lehetőség a Nagyolvasóban és ingyenes számítógép-használat a földszinti oktatóteremben,
 • napközben online kikért könyvek átvétele könyvátvevő-automatából,
 • könyvek visszajuttatása önkölcsönző terminál és könyvbedobó szekrény (Bibliobox) használatával,
 • önkiszolgáló nyomtatás és fénymásolás előre megvásárolt kártya használatával,
 • ingyenes, önkiszolgáló szkennelés.

A meghosszabbított nyitvatartási időben teremfelügyeletet és általános tájékoztatást biztosítunk. Az aula, a Nagyolvasó és az oktatóterem kizárólag előzetesen megváltott olvasójeggyel látogatható.

Mindenkit szeretettel várunk, hallgatóinknak sikeres félévzárást és vizsgaidőszakot kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

II. CHARM-EU Open Science Day

2023. október 26-án második alkalommal kerül megrendezésre a CHARM-EU Open Science Day program. A rendezvény helyszíne az ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.), az eseményhez a Microsoft Teams platformon keresztül online is lehet csatlakozni.

A rendezvényre egyetemi/kari vezetők, a partneregyetemek képviselői, a partneregyetemek kutatói, oktatói és PhD-hallgatói, az Open Science irodák munkatársai, valamint a Pilot 2, Pilot 3 és Pilot 4 résztvevői regisztrálhatnak.

A délelőtti szekció előadói a nyílt tudomány intézményi támogatásának kérdéseit vitatják meg, míg a délutáni szekcióban az Open Access publikáláshoz kapcsolódó gyakorlatorientált módszerek bemutatására kerül sor.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletes program és regisztráció a Charm-EU oldalán érhető el.

További hír az eseményről

Illusztráció szerzője, forrása:
https://www.elte.hu/en/content/join-the-2nd-charm-eu-open-science-day.e.436