Fogadja örökbe májusban!

Jan Amos Komenský (latinos változatban: Johannes Comenius, 1592–1670) cseh pedagógus munkája, a gyakran csak Orbis pictusként emlegetett tankönyv elsősorban a latin nyelv könnyebb megtanulása miatt íródott, ám tartalma okán inkább a 17. század ismeretanyagának átfogó tankönyvévé vált.

A munka 1658-ban jelent meg először, és 1917-ig közel háromszáz kiadást ért meg. Az első négynyelvű változat 1666-ban jelent meg latin-német-francia-olasz nyelven, amely nyelveket jelen is kiadás is tartalmazza. A kezdetben fametszetes, majd később rézmetszetes illusztrációk adják a nyelvi sokszínűség mellett a munka másik érdekességét. A 150 témakört számláló tankönyv mindegyik fejezetéhez tartozik egy-egy kép, amely az aktuális témához segédeszközként tartozik a szószedet mellett. A tananyag elkalauzol az élettelen természet, az állat- és növényvilág, a vallás témáin keresztül az emberi élet aspektusaiig, az emberi test felépítésétől és működésétől kezdve bizonyos mesterségeken át a gyermekjátékokig. A kötet korábban barátosi Mircse János (1834–1883) történész könyvtárába tartozott, aki könyvgyűjteményét az Egyetemi Könyvtárra hagyományozta (katalógusa J 147/d I-II jelzeten található meg).

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

További információkért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program.

RMK III 623/a 

Komenský, Jan Amos 

Joh. Amos Comenii Orbis sensualium pictus quadrilinvis emendatus, hoc est: omnium fundamentalium in mundo rerum et vita actionum pictura et nomenclatura Germanica, Latina, Italica et Gallica. Cum titulorum indicibus atque vocabulorum dictionariolis accurante Matthia Cramero, lingv. exotic. professore. Cum gratia et privil. sac. caes. majestatis. regis Poloniae et sereniss. electoris Saxonici. 

Noribergae : sumptibus Martini Endteri, MDCCVII [1707]. 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár