Online előadás-sorozat bölcsészeknek

Az előadás-sorozat célja átfogó képet nyújtani oktatók, kutatók, hallgatók számára a négy meghirdetett témában, támogatva kutatásaikat, publikációs és tudománymetriai teljesítményük növelését, és mutatóik tudatos építését, de valamennyi előadás nyitott minden érdeklődő számára.

A bemutatók online formában, Microsoft Teams-felületen keresztül kerülnek megtartásra. Az előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, az egyes alkalmakra külön-külön regisztráljanak, hogy az esetleges változásokról értesíteni tudjuk Önöket.

A csatlakozási linkeket az előadás előtt két órával küldjük ki, így a regisztráció határideje minden előadás napján 13:00 óra.

A regisztrációhoz a linkek az előadások címei alatt találhatóak.

 

1. Open Access-publikálás
Előadó: Faragó-Szilvási Tibor (Egyetemi Könyvtár és Levéltár)
Dátum: 2023. február 13. (hétfő) 15:00 óra
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadás az Open Access-publikálás minden aspektusát bemutatja. Tisztázza az Open Access fogalmát, típusait; hogyan érdemes folyóiratot választani a publikáláshoz; hogyan lehet ellenőrizni, mely folyóirat predátor. A prezentáció kitér az ELTE Open Access megállapodásaira és az eljárás pontos menetére az ELTE-n.

Regisztráció

 

2. Hogyan tegyem magam láthatóvá?
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (BTK Kari Könyvtár)
Dátum: 2023. február 14. (kedd) 15:00 óra
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadáson szó esik arról, hogyan tehetik magukat a szerzők jobban láthatóvá nemzetközi szinten, mely kutatói azonosítókat kell használni az ELTE-n, ezeket hogyan szükséges feltölteni, melyiknek milyen előnyei vannak (ORCID, Scholar, Scopus). A szerzők láthatósága mellett az előadás kitér a publikációk láthatóságának növelésére is, például a szerzői archiválásra és módjaira az intézményi repozitóriumban. Bemutatásra kerül, mi archiválható, és milyen előnyökkel jár az archiválás a szerzők számára.

Regisztráció

 

3. Idézőkeresés bölcsészeknek
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (BTK Kari Könyvtár)
Dátum: 2023. február 15. (szerda) 15:00 óra
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadás során tisztázásra kerül, mi számít idézésnek, az MTA osztályai milyen speciális követelményeket támasztanak (pl. többesidézés használata); továbbá bemutatásra kerülnek gyakorlati tippek, hol és milyen módokon lehet idézőket keresni.

Regisztráció

 

4. Kutatási adatok és kezelésük
Előadó: Móring Tibor (Egyetemi Könyvtár és Levéltár)
Dátum: 2023. február 16. (csütörtök) 15:00 óra
Helyszín: Microsoft Teams

Milyen előnyökkel jár a kutatáshoz kapcsolódó adatok megfelelő kezelése? Hogyan kell megfelelően elkészíteni a kutatási adatkezelési tervet? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre ad választ, és célul tűzi ki, hogy a résztvevők megismerjék a kutatási adat fogalmát, típusait, létrehozásának lehetséges módszereit. A bemutató kiemelt témája a kutatási adatkezelés, illetve a kutatási adattárolást segítő eszközök: az adatrepozitóriumok. Részletesen bemutatásra kerül a hazai pályázatoknál (NKFIH OTKA, Élvonal) is elvárt kutatási adatkezelési terv elkészítési módja, eszközei.

Regisztráció

 

Bővebb információ a konyvtar@btk.elte.hu e-mail címen érhető el.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Bölcsészettudományi Kari Könyvtár