Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Egyre több digitalizált magyar folyóirat érhető el

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és az Arcanum Adatbázis Kft. 2017 novemberében megkötött együttműködési megállapodása keretében intézményünk hozzájárul a magyar folyóiratok minél teljesebb hozzáférhetővé tételéhez a nálunk őrzött példányok rendelkezésre bocsátásával. Az Arcanum által létrehozott, és Magyarország legnagyobb periodika-adatbázisává vált Arcanum Digitális Tudománytárban (ADT) így egyre több és egyre teljesebb lehet a digitális tartalom.

Az együttműködés célja a könyvtárunk állományában fellelhető magyar kulturális értékek védelme, a bennük őrzött információk megmentése, a széleskörű nyilvánosság számára a hozzáférés biztosítása.

A Könyvtár a megállapodás értelmében elősegíti az Arcanum digitalizálási projektjét azáltal, hogy az állományába tartozó folyóiratokat digitalizálás céljából az Arcanum Adatbázis Kft. rendelkezésére bocsátja. Az Arcanum Adatbázis Kft. vállalta a könyvtár szolgálati raktári katalógusának digitalizálását is, amely jelentősen megkönnyíti majd a könyvtárosok munkáját.

A megállapodás keretében eddig 505 kötetnyi folyóirat, több mint ötvenezer oldal terjedelemben került digitalizálásra. Az együttműködésnek köszönhetően feltöltésre kerültek, és a közeljövőben folyamatosan elérhetővé válnak a Beszélő, a Ludas Matyi, az Alföld, a Magyar Ifjúság, a Magyar Nemzet, a Prágai Magyar Hírlap, a Szabad Ifjúság, a Magyar Közigazgatás, a Kárpátaljai Újság, a Sürgöny és a Reform archivált számai. A program tovább folytatódik 19–20. századi magyar szakfolyóiratok és más periodikus kiadványok digitalizálásával.

Az Arcanum Digitális Tudománytár az ELTE-s IP-címekről díjmentesen elérhető.