Útmutató az MTMT összefoglaló és szakterületi táblázatokhoz

Az MTMT-s értékelő táblázatok kapcsán több, a szerzőket is érintő változás történt az elmúlt időszakban. Módosultak a táblázatokban szereplő adatokhoz kapcsolódó kritériumok, megjelenítésre került a független Hirsch-index és a táblázatok elérése is változott.

Összefoglaló táblázatot érintő változások

2024. január 1-jétől az MTMT-s összefoglaló táblázatban a „Kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratokban” 2024-ben megjelent cikkek nem kerülnek elszámolásra a tudományos cikkek között. Az érintett publikációk a „További közlemények” soron jelennek meg. Ugyanakkor a cikkek besorolása, jellege változatlan maradt a rendszerben, így az egyes intézmények saját hatáskörben dönthetik el, hogy miként értékelik ezeket.

A korábbi kutatói és pályázati igények alapján bővítésre került az összefoglaló táblázat Hirsch-index mezője, így a teljes idézettség alapján számolt érték mellett megjelenik a független idézésekből számított is. Az összefoglaló táblázat Hirsch-indexei a korábbiakban is alkalmazott módszertan szerint kerülnek számításra.

Összefoglaló és értékelő táblázatokat is érintő változás

Fontos változás az értékelő táblázatokban a folyóiratok lektoráltságának időbeli vizsgálata. Amennyiben a lektoráltság csak egy adott időszakra vonatkozik, azaz ha a folyóirat MTMT-s adatlapján a lektoráltság kezdete vagy vége mezők valamelyike tartalmaz adatot, akkor a táblázatok érvényesítik azt. Így, ha a cikk megjelenési évében a folyóirat nem rendelkezett lektorált tulajdonsággal, akkor a cikk, a folyóirat lektorált jelzése ellenére, nem lektoráltként kerül elszámolásra az értékelő táblázatokban.

Táblázatok elérésének változása

A táblázatok aktuális, érvényes adatokat tartalmazó verzióit két új felületen érhetik el és tölthetik le a szerzők. A 2024. február végén élesített keresési felületen keresztül elérhető nyilvános szerzői profilról, vagy a Support felület Szerzői táblázatok menüpontjából.

Az innen elérhető szakterületi táblázatok az osztályok által meghatározott legfrissebb, hatályban lévő előírások szerinti adatokat mutatják, illetve az összefoglaló táblázat aktuális verziója is itt férhető hozzá.

Fontos, hogy az eddig ismert nyilvános felületen (GUI2) elérhető táblázatok elavultak, nincsenek karbantartva. (Ugyanez igaz a rendszerbe belépve generált értékelő táblázatokra is!)

Bővebb információ az MTMT oldalán az Útmutató az MTMT összefoglaló és szakterületi táblázatokhoz című dokumentumban található.

Illusztráció szerzője, forrása:
https://www.mtmt.hu/