Újgenerációs kölcsönzési élmény

Többéves előkészítő munka után bevezetésre került az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel. Az új szolgáltatás az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtáraiban is folyamatosan elérhetővé válik.

Az elmúlt két évben több mint kétszázezer dokumentum kapott ún. RFID-azonosítót, melynek köszönhetően az önkiszolgáló terminálok használatával pillanatok alatt, könyvtáros segítsége nélkül lehet könyveket kikölcsönözni. Olvasójegyes azonosítást követően egyszerűen a terminál kijelölt területére kell helyezni az összes kölcsönözni kívánt dokumentumot. Az automatikus felismerést követően a rendszer érvényesíti a kölcsönzést, melynek sikerességéről e-mailt is küld vagy papíralapú visszaigazolást nyomtat. 

Épületünkben két terminál került elhelyezésre, az aulában és a kölcsönzőben, melyeken a kölcsönzés mellett lehetőség nyílik az élő kölcsönzések áttekintésére, határidők hosszabbítására, továbbá az aulában elhelyezett eszköz segítségével könyvek visszaadására is a könyvtár nyitvatartásán túl, az épület nyitvatartási idejében. 

Az eszközök üzembe helyezése egy teljes egyetemet lefedő, 2021-ben indult négyéves fejlesztés részeként valósult meg, melynek keretében az Egyetemi Könyvtár és Levéltár koordinálása mellett az új szolgáltatás az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtáraiban (kari, kollégiumi könyvtárak) is folyamatosan elérhetővé válik. Az innovatív technológia nemcsak a kölcsönzést, hanem a könyvtári háttérmunkát is segíti, többek között az automatizált leltározás révén. 

Minden kedves látogatónknak kívánjuk, hogy leljék örömüket az eszközök használatában.  

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL