Előadás-sorozat bölcsészeknek

Az ELTE Bölcsészettudományi Kari Könyvtár idén ősszel is előadás-sorozatot szervez.

Az előadásokkal a célunk, hogy oktatóink, kutatóink, hallgatóink számára a négy témában átfogó képet nyújtsunk, és reményeink szerint ezzel is segítsük kutatásaikat, publikációs és tudománymetriai teljesítményük növelését, és mutatóik tudatos építését.

Az előadásokat elsősorban oktatóknak, kutatóknak, doktoranduszoknak ajánljuk, de természetesen valamennyi előadás nyitott minden érdeklődő számára.

Az előadásokat online formában, Microsoft Teams-felületen keresztül tartjuk. Az előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Kérjük, az egyes alkalmakra külön-külön regisztráljanak, hogy az esetleges változásokról értesíteni tudjuk Önöket!

A csatlakozási linkeket az előadás előtt két órával küldjük ki, így a regisztráció határideje minden előadás napján 15:00 óra.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a linkek az előadások címei alatt találhatóak!

 

1. Open Access publikálás
Előadó: Faragó-Szilvási Tibor (ELTE EKL)
Dátum: 2022. november 9. (szerda) 17:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadás az Open Access-publikálás minden aspektusát bemutatja. Tisztázza az OA fogalmát, típusait; hogyan érdemes folyóiratot választani a publikáláshoz; hogyan lehet ellenőrizni, mely folyóirat predátor. A prezentáció kitér az ELTE Open Access megállapodásaira és az eljárás pontos menetére az ELTE-n.

Regisztráció

 

2. Hogyan tegyem magam láthatóvá?
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2022. november 16. (szerda) 17:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadáson szó esik arról, hogyan tehetik magukat a szerzők jobban láthatóvá nemzetközi szinten, mely kutatói azonosítókat kell használni az ELTE-n, ezeket hogyan szükséges feltölteni, melyiknek milyen előnyei vannak (ORCID, Scholar, Scopus). A szerzők láthatósága mellett az előadás kitér a publikációk láthatóságának növelésére is, például a szerzői archiválásra és módjaira az intézményi repozitóriumban. Bemutatásra kerül, mi archiválható és milyen előnyökkel jár az archiválás a szerzők számára.

Regisztráció

 

3. Idézőkeresés bölcsészeknek
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2022. november 23. (szerda) 17:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadás során tisztázásra kerül, mi számít idézésnek, az MTA osztályai milyen speciális követelményeket támasztanak (pl. többesidézés használata); továbbá bemutatásra kerülnek gyakorlati tippek, hol és milyen módokon lehet idézőket keresni.

Regisztráció

 

4. Kutatási adatok és kezelésük
Előadó: Móring Tibor (ELTE EKL)
Dátum: 2022. november 30. (szerda) 17:00
Helyszín: Microsoft Teams

Milyen előnyökkel jár a kutatáshoz kapcsolódó adatok megfelelő kezelése? Hogyan kell megfelelően elkészíteni a kutatási adatkezelési tervet? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre ad választ, és célul tűzi ki, hogy a résztvevők megismerjék a kutatási adat fogalmát, típusait, létrehozásának lehetséges módszereit. Kiemelt témája a bemutatónak a kutatási adatkezelés, illetve a kutatási adattárolást segítő eszközök: az adatrepozitóriumok. Részletesen bemutatásra kerül a hazai pályázatoknál (NKFIH OTKA, Élvonal) is elvárt kutatási adatkezelési terv elkészítési módja, eszközei.

Regisztráció

Bővebb információ a konyvtar@btk.elte.hu e-mail címen érhető el.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Bölcsészettudományi Kar Kari Könyvtár