Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

"Varázslók pálcája" - február 15. péntek 18:00 - Lábass Endre vendége Nagy József táncművész, koreográfus

Tavaly októbertől idén márciusig tart az Egyetemi Könyvtárban 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat második része, melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

 

7. beszélgetés:

Vendég:  Nagy József táncművész és koreográfus

Időpont: 2013. február 15. péntek 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó (korábban Díszterem), 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

 

A vajdasági Magyarkanizsán született Nagy József  "Szkipe", nemzetközileg ismert nevén Josef Nadj világhírű táncművész és koreográfus, a JEL színház alapító vezetője, a CCNO (Centre Chorégraphique National d’Orleans) igazgatója, a francia becsületrend lovagja (2001), a legnagyobb nemzetközi táncművészeti díjak kitüntetettje. 2012-től a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatója Budapesten.
 

 

„Egy régi télen a budai Vízivárosban, a Jégverem utcában rendeztünk Házszínházat Döbrei Danival édesapám lakásának közelében. Dani valami csillogó fóliából egy felhőt készített, belebújt, belülről visszaragasztotta a fóliát - azt tervezte, hogy ő, a felhő, egyszer csak lejön a lépcsőn az égből. Végig a próbák során éreztem, hogy a felhő izgul, folyton mondogatta, itt lesz Nagy Jóska is, azt mondta, ő is eljön. Remélem, tetszeni fog neki. Estére már végképp nevethetnékem támadt ezen, hiszen képzeljünk csak el egy vékony fiatalembert, akitől a felhő kicsit tart, akinek egy felhő tetszeni akar.”
(Napház, 2013. január 31. csütörtök)
Lábass Endre

 

A beszélgetés felvétele

Beszámoló a Librarius portálon

---------------------------------------------------------------------

A következő, egyúttal évadzáró beszélgetésre március 1-én, pénteken 18 órakor kerül sor, a vendég Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági költő lesz.

 

Korábbi beszélgetések:

Október 15, Várnagy Tibor

Otóber 29, Villányi László

November 6, Ertsey Attila

November 26, Kathy-Horváth Lajos

December 10. Pünkösti Árpád

Január 25. Fogarassy Miklós

Fotogaléria a rendezvénysorozat valamennyi beszélgetéséről

---------------------------------------------------------------------

Plakát:

Csatolt fájl: 

A kép eltávolítva.0215_nagy_jozsef.pdf