Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Újabb kötettel egészült ki a Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárából származó könyveket bemutató kiállítás!

A kiállítás március 29-ig látogatható!

 

Újabb kötettel egészült ki a Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárából származó, a jelenkori Magyarországon őrzött kora-újkori nyomtatvány-kollekció. A kötet Abraham Bzovius (Bzowsky) domonkos szerzetes kétkötetes, egybekötött vasárnapi prédikációinak gyűjteménye Concionum dominicalium totius anni tom. I–II. (Coloniae Agrippinae, apud Antonium Boetzerum, 1612) címen.

Abraham Bzovius vasárnapi prédikációinak gyűjteménye jelenleg magántulajdonban van. Tulajdonosa előzékenyen hozzájárult ahhoz, hogy kötetét bemutassuk az érdeklődő nagyközönség nyilvánosságának a budapesti Egyetemi Könyvtár 2013. március 29-ig látogatható Pázmány-relikviák a budapesti Egyetemi Könyvtárban című kiállításán. A nyomtatvány fizikai meglétével, előkerülésével nem csupán a jelenkori Magyarországon őrzött, Pázmány pozsonyi könyvtárából származó kötetek száma nőtt huszonhétről huszonnyolcra (ami immár összesen harminckét művet jelent az önálló nyomtatványok egy kötetté kötésének gyakorlata miatt), hanem gyarapodott a magyarság elidegeníthetetlen nemzeti kincsestára is.

Ez a kötet – melyről László Mihály 1987-ben (Magyar Könyvszemle 103. évf. 221. p.) mint a nagybörzsönyi plébániai könyvtár egyik kötetéről adott hírt – a Pázmány-relikviák számba vételekor fizikailag hiányzott (Knapp Éva, Pázmány-relikviák a budapesti Egyetemi Könyvtárban […], Bp., 2012, 7–8. p., 12. j.). A nyomtatványt a nagybörzsönyi plébániahivatal és könyvtár felszámolását követően – a kötet címlapján látható gyűjteményi pecsét tanúsága szerint – a váci Egyházmegyei Gyűjteménybe szállították, ahonnan ismeretlen körülmények között kikerült. A nyomtatványt később a 258. tételszámon írták le 2008-ban az Új Magyar Athenás, válogatás az Alexandra Antikvárium kincseiből című, tanulmányokkal kiegészített antikvár-katalógusban.

A Bzovius-kötet címlapján egy áthúzott, de jól olvasható XVII. századi használói bejegyzés („Pro magist. Poëtae”) és a pozsonyi jezsuita kollégium sérült tulajdonosi bejegyzése („Collegij Posoniensi Societatis Jesu 1637” [végéről valószínűleg a papír sérülése miatt hiányzik a „19. Martij”, Pázmány Péter halálának napja]) szerepel, az utóbbit egykorúan kiegészítették az „Ex libris Cardinalis Pazmany” szöveggel. A kötet fizikai állapota kifogástalan: a pergamenkötést javították, a leszakadt, minden bizonnyal színes selyemkötőket vékony bőrkötőkkel pótolták, s új az oromszegés is. A kötet első öt és utolsó hat levelét gondosan restaurálták, tisztították és kisimították.

 

A kötet címlapja

Csatolt fájl: 

A kép eltávolítva.bzovius_concionum_dominical_cimlap.jpg