Szakmai kirándulás az egyetemi örökségkoordináció tagjaival Tatán

A 2020-ban megalakult egyetemi örökségkoordináció elnevezésű szakmai hálózatunk célja, hogy fejlesszük az egyetem tulajdonában álló értékes kulturális örökség kezelésének és állományvédelmének módját, valamint láthatóvá tegyük mind az egyetem polgárai, mind a nagyközönség számára. A szakmai hálózatba az egyetem szinte minden szervezeti egysége delegált képviselőt, így a közös munka mellett szakmai kirándulások keretében törekszünk arra, hogy megismerjük egymás gyűjteményeit is.

2024. június 3-án egyetemünk gyűjteményi koordinátorai Tatára utaztak, ahol tartalmas szakmai programokon vettek részt. A délelőtt folyamán Kürthy Dóra, a Kuny Domokos Múzeum geológus munkatársa és igazgató-helyettese fogadta a csoportot. Miután bemutattuk egymásnak a két intézmény működését, lehetőségünk volt megtekinteni A tatai őstenger csodálatos (élő)világa című színes tárlatot, valamint az Élet és halál a török korban című vándorkiállítást.

Délután Szente Istvánnal, a Tatai Geológus Kert vezetőjével sétáltuk körbe a több mint három hektáron elterülő természetvédelmi területet. A Kálvária-domb lábánál kialakított kert alapítása Fülöp József, egyetemünk egykori rektorának nevéhez köthető, kutatóháza és emléktáblája a mai napig látható. A szakvezetés során páratlan kőzettani és őslénytani érdekességekkel ismerkedtünk meg, de jutott idő a kert botanikai sokszínűségének felfedezésére is.

A magyarországi felsőoktatási intézményekben egyedülálló szakmai hálózatunkról itt olvashat bővebben.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár