A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága

Nyitvatartás és elérhetőség

A kiállítás előre meghirdetett időpontokban látogatható. Szombatonként 10 és 18 óra között várjuk az érdeklődőket. További információ és regisztrációs felületünk itt érhető el.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár – 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Megközelítés Google Maps térképen

 

A kiállításról

Kép a kiállításról

A kiállítás célja a fizika izgalmas világának élményközpontú bemutatása. A látogatás során szemünk láttára elevenedik meg Eötvös Loránd tudós, tanár, fotós, író, természetjáró, hegymászó, családapa karaktere. Családi örökségén és életútján keresztül a kiállított tárgyak bepillantást engednek egy tudós tanár nagy tetteibe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, mindennapjaiba. Ahogy Eötvös Loránd élete is bizonyítja, a fizikai kísérletek mögött érdekes történetek, személyiségek és életutak jelennek meg, nem csak a különböző számok és képletek.

A kiállítótérben kialakított múzeumi laboratórium lehetőséget teremt arra, hogy korszerű digitális eszközök segítségével új oldaláról ismerjük meg Eötvös Loránd személyét, tevékenységeit és azt a csodálatos korszakot, amelyben élt és alkotott. A századforduló nemcsak a nagy találmányok időszaka volt, amelybe kutatásaival Eötvös is becsatlakozott, hanem a folyamatos változásé. Sztereófényképein örökítette meg az akár 4000 méteres hegycsúcsokat is megmászó lányait, nyaralásain látott mediterrán vidékeket, valamint Budapest mára eltűnt utcácskáit ugyanúgy, mint frissen átadott körútjait. A kiállításban elhelyezett virtuális valóság szemüvegek segítségével mindez az orrunk elött történhet meg, a kiterjesztett valóságban pedig Eötvös karaktere kíséri végig a látogatókat életútja fontos helyszínein.

A 19. századi fizikai laboratórium lehetővé teszi, hogy felfedezzük és kipróbáljuk az Eötvös Loránd által készített és használt eszközöket, amelyeknek működése csak addig bonyolult, amíg meg nem ismerjük. A kiállítótérben elhelyezett animációk bemutatják, a kipróbálható eszközök pedig elmélyítik a tudást, hogy például az Eötvös-mérleg hogyan demonstrálja a Föld forgását, miért nem gömb alakú vagy lapos a bolygónk, miért volt fontos és miért fontos a mai napig a gravitációkutatás, amelyben Eötvös világhírű ingája egy mérföldkövet jelentett.

A kiállítás honlapja: https://eotvoskiallitas.elte.hu/

A kiállítás részletei és további érdekességek Eötvös Lorándról a tárlat Facebook-oldalán kerülnek közzétételre.

Jegyvásárlás

Az Eötvös-kiállítás látogatása regisztrációhoz kötött.

A kiállítás ingyenesen látogatható.

Tárlatvezetés érvényes regisztrációval a helyszínen igényelhető.
A tárlatvezetés díja: 400 Ft/fő.

Információ: kiallitas@lib.elte.hu

8 főnél nagyobb létszámú csoport látogatása esetén kérjük, vegyék fel a kapcsolatot kollégáinkkal az időpont-egyeztetéshez!

Online tartalmak